Snimka predavanja Otvorene mreže sa DORS/CLUC 2012 (ZG)

Od 23. do 25. svibnja 2012. godine održana je 19. manifestacija Dani otvorenih računarskih sustava/Croatian Users’ Linux Convention 2012. Riječ je o središnjoj, najvećoj, najposjećenijoj i najstarijoj hrvatskoj manifestaciji iz područja: otvorenih sustava, operacijskih sustava GNU/Linux, otvorenih normi u Informatici i open source filozofije.

Organizatori DORS/CLUC 2012 su: Hrvatska udruga Linux korisnika (HULK), Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet (HrOpen).

Na navedenoj konferenciji kolega Valent Turković je  održao kratko petominutno predavanje, koje je bilo popraćeno dvosatnom radionicom.

Projektom Otvorena mreža cilj nam je napraviti slobodnu i otvorenu wifi mrežnu infrastrukturu koja može biti korištena za bilo koju namjenu. Projekt je ostvaren pomoću Free, Libre i Open Source tehnologija a za bežičnu se komunikaciju koriste mesh protokoli. Jedan od najvažnijih ciljeva je napraviti platformu koja će biti otvorena za razne druge aktivnosti:od pristupa internetu za turiste i građane, omogućavanja besplatnih telefonskih razgovora unutar mreže, postavljanja senzoričkih platformi za mjerenje bilo koje vrste podataka (temperatura, buka, padaline, i dr.) do postavljanja web kamera i sl. Jednako važan cilj ovog projekta je edukacija mladih kroz besplatne radionice u području novih tehnologija poput: rada računalnih žičanih i bežičnih mreža, Linux operativnog sustava, mikroelektronike, programiranja i dr.

Ostala predavanja pogledajte OVDJE

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s